Reishi

Deze paddenstoel bevat polysacchariden met een hoog moleculair gewicht. Er zit G-I-12-beta, arabinaxyglyconen, arabinogalactonen, peptidoglycanen, ganoderanen, triterpenen, proteïnen, sterolen, oleïnezuur, cyclo-octasulfur, ascorbinezuur, beter bekend onder de noemer vitamine C, riboflavine of vitamine B2, germanium, flavonglycosiden, lysozyme, proteïnase, alkaloïden, glucosiden, coumarinen en adenosine in deze blinkende paddenstoel.

Lakzwam is een cardiotonicum wat wilt zeggen dat het de hartfunctie ondersteunt. Het verbetert de doorbloeding van de kransslagaders en vermindert de zuurstofbehoefte van de hartspier. Het bevordert daarnaast de zuurstofvoorziening van de weefsels. Het werkt ontstekingswerend op de wanden van de bloedvaten. Het vermindert de aggregatie of samenklontering van bloedplaatjes. Bovendien heeft het een bloeddrukverlagende werking. Deze medicinale eigenschappen maken de lakzwam een geneeskruid bij de volgende indicaties:

Hartritmestoornissen, Hartkramp, Aderverkalking, Hoge bloeddruk, Preventie van trombose, Preventie van hart- en vaatziekten.

Lakzwam is een adaptogeen, wat inhoudt dat door het eten ervan je beter kunt aanpassen aan biologische, sociale en milieustressfactors. Het regenereert cellen. Lakzwam is een algemeen tonicum voor het hele lichaam. Het kalmeert, werkt als antioxidant en weert ontstekingen op het zenuwgestel. De hier opgesomde medicinale werkingen kunnen ertoe leiden dat een fytotherapeut lakzwam inzet bij de volgende indicaties:

Vermoeidheid, Chronische vermoeidheid, Energiegebrek, Burn-out, Vroegtijdige ouderdomsverschijnselen, Verminderd geheugen, Verminderd concentratievermogen, Preventie progressie ziekte van Alzheimer.

Dosering 500mg – 1000mg pd